Strona główna
Historia
Rodzaje
Polskie Gatunki
 |
Wódki można podzielić na:
* wódki czyste będące rozcieńczonym wodą do 45% (lub więcej) spirytusem rektyfikowanym;
o wódki czyste zwykłe - powstałe ze spirytusu rektyfikowanego zbożowego lub ziemniaczanego
o wódki wyborowe - powstałe ze spirytusu rektyfikowanego wyborowego (dwukrotnie rektyfikowanego)
o wódki luksusowe - powstałe ze spirytusu rektyfikowanego luksusowego (wielokrotnie rektyfikowanego)
* wódki gatunkowe otrzymywane ze spirytusu rektyfikowanego, wody, wyciągów roslinnych, olejków zapachowych, cukru itp.; do szeroko pojętych wódek gatunkowych zalicza się też wysokoprocentowe napoje alkoholowe produkowane z:
o destylatów owocowych i ziołowych rektyfikowanych (calvados, winiak, kirsz, grappa, gin, cytrynówka, przepalanka, jarzębiak, anyżówka, goldwasser) - wódki gatunkowe zwykłe,
o z destylatów nierektyfikowanych (arak, rum, starka, whisky, brandy, rakija, śliwowica, tequila, mescal) - wódki gatunkowe naturalne
* bimber napój alkoholowy podobny do wódki produkowany ze spirytusu destylowanego, ale nierektyfikowanego.
Wódki gatunkowe ze względu na ilosc ekstraktu można również podzielić na:
* wódki wytrawne (do 50 g ekstraktu w 1 l)
* wódki półwytrawne (od 51 g do 120 g w 1 l)
* wódki półsłodkie (od 121 g do 220 g w 1 l)
* wódki słodkie (od 221 g do 330 g w 1 l)
* likiery i kremy (powyżej 330 g ekstraktu w 1 l)
Darmowy hosting zapewnia PRV.PL